[Scroll down for English]
Ingrediënten:
Voor 8 scones.
A. Voor de scones
1 zakje mix voor scones van Ambacht
90 ml melk
120 gram koude boter in blokjes
120 gram geraspte wortel
1 tl vanille extract
1 tl kaneel
1/2 tl gemberpoeder
1/4 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel kardemom
1 el bruine basterdsuiker
Bereiding:
Meng de mix voor scones met de specerijen. Doe nu de blokjes boter en basterdsuiker erbij. Meng met je vingers of een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Doe nu de wortel, melk en vanille erbij. Kneed met gebloemde handen een paar minuten tot je een gladde bol deeg hebt. Druk het deeg plat tot een schijf van 20 centimeter doorsnede.
Leg het deeg op bakpapier en snij met een mes in 8 gelijke punten. Leg de stukken iets uit elkaar. Koel de scones minimaal 20 minuten in de vriezer of een uur in de koelkast. Zet de oven vast aan op 220 graden.
Haal de scones uit de vriezer en bestrijk met wat melk. Bak de scones nu 15-20 minuten op een bakplaat met bakpapier.
Laat de scones een beetje afkoelen en maak vast de topping klaar: meng de suiker met water. Doe de icing in een spuitzak (of gebruik een lepel) en maak mooie strepen op de scones.
Eet smakelijk!
Ingredients:
A. FOR THE SCONES: 1 bag scones mix Ambacht 90 ml whole milk 120g unsalted butter (cold an cut in cubes) 1 teaspoon vanilla extract 1 cup roughly grated carrot 1 teaspoon ground cinnamon ½ teaspoon ground ginger ¼ teaspoon ground nutmeg ¼ teaspoon cardamom 1 spoon brown sugar B. FOR THE TOPPING 1/3 cup of powdered sugar 40 ml water |
In a large mixing bowl, sift together the mix for scones AMBACHT and spices.
Add the brown sugar and butter with a fork or your hands until the mixture becomes crumbly.
Add grated carrot and the milk and vanilla to the flour mixture and mix until just combined. With well-floured hands, knead for a few minutes until you get a smooth dough. Pat down the dough and shape it into a 20 cm circle.
Transfer the dough to the tray with parchment baking paper. If the dough is sticky, sprinkle a bit of flour on the dough. Then, use a bench scraper or knife to cut the circle into 8 wedges. Pull the wedges out a bit so that there is space in between each scone. Freeze the scones for at least 30 minutes.
Preheat the oven to 220°C.
After the 30 minutes, remove the scones from the freezer, then brush the tops with milk.
Bake the scones in the preheated oven for 15-20 minutes, or until they’re golden brown.
B. FOR THE TOPPING
When the scones have just come out of the oven, whisk together the, powdered sugar and water. While they are still not completely cold, put the glaze in a pipping bag, drizzle over the scones, and serve.
Enjoy!